تاریخچه کارگروه گردشگری شهرداری قزوین

 

 

 

«قُلْ سیروُا فی الْاَرضِ فانْظُرُو کَیْفَ بَدَا الخَلْقَ ثُمَ اللهُ یُنْشِیُ ا لنَشاَهَ الْاخِرَه»

«بگو، در زمین گردش کنید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرد

 سپس خداوند (به همین‌گونه) جهان آخرت را ایجاد می‌کند»

 

(سوره عنکبوت / آیه ۲۰)

 

 

مسئله گردشگری خیلی مهم است، من تصورم این است که اگر مسئولین کشور و مسئولین استان

بتوانند از همین مسئله‌ی گردشگری به شکل درست، با تبلیغات صحیح و با جهت‌گیریِ صحیح

استفاده کنند، درآمد آن استان را از همه‌ی مؤونه‌های دیگر بی‌نیاز می‌کند.

 

مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه‌ای (مدظله‌العالی)

 

در اکثر کشور‌ها اقتصاد ملی به صنعت گردشگری آن کشور وابسته است، کشور ایران هم از این قاعده مستثنا نیست، چراکه صنعت گردشگری یکی از مهم‌ترین عوامل توسعه اقتصاد شهری و ایجاد درآمد و اشتغال‌زایی برای جوانان بوده و موجب بهبود چرخه معیشت شهروندان می‌گردد.

با توجه به وظایف و نقش شهرداری‌ها در اداره امور شهرها، می‌توان دریافت که شهرداری‌ها به‌عنوان مسئول اصلی امور شهر و مظهر مدیریت‌محلی، نقش تعیین‌کننده‌ای در تأمین زیرساخت‌های توسعه گردشگری شهری بر عهده دارند.

شهر قزوین بر اساس سند چشم‌انداز 1404 شهرداری قزوین، با عنوان شهری با اقتصادی شکوفا با تأکید بر گردشگری کارآمد، مبتنی بر ظرفیت‌های مذهبی، فرهنگی، تاریخی و طبیعی با تأکید ویژه بر باغستان‌های سنتی معرفی شده است.

در قانون شهرداری‌ها، تشریک‌مساعی با فرهنگ در حفظ ابنیه و آثار باستانی شهر و ساختمان‌های عمومی شهر و مساجد و… را به‌صورت مستقیم یکی از وظایف شهرداری‌ها می‌داند. همچنین ماده 166 قانون برنامه سوم توسعه و ماده 115 قانون برنامه چهارم و پنجم توسعه کشور، شهرداری‌ها را مکلف به انجام امور مربوط به حفاظت از بافت تاریخی شهر و ایجاد سازوکار مدیریتی مناسب در این حوزه می‌نماید و شوراهای اسلامی شهر ملزم به واگذاری درصدی از درآمد شهرداری‌ها متناسب با نیاز بافت‌های تاریخی شهرها به‌منظور مرمت بناها و بافت‌های تاریخی شهر توسط مدیریت ذی‌ربط آن در شهرداری با نظارت سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری می‌باشند.

بر همین اساس کارگروه گردشگری شهرداری قزوین، در اواخر سال 1393 به دستور شهردار وقت قزوین در معاونت برنامه‌ریزی و توسعه شهرداری قزوین، تشکیل و از فروردین‌ماه سال 1394 رسماً فعالیت‌های خود را آغاز کرد.

این کارگروه متشکل از مدیران و کارشناسان حوزه مدیریت شهری قزوین بوده است که با برگزاری جلسات منظم و منسجم به‌صورت هفتگی پیرامون مسائل و موضوعات گردشگری شهری قزوین به بحث و تبادل‌نظر و اقدامات اجرایی می‌پرداختند.

از عمده فعالیت این کارگروه، حمایت از بخش خصوصی برای برنامه‌ریزی تورهای گردشگری یک‌روزه قزوین‌گردی از مبدأ استان‌های تهران و البرز، خلق رویدادهای گردشگری، تهیه و توزیع اطلاعات راهنمای گردشگری قزوین، بررسی طرح‌ها و پیشنهاد‌های گردشگری شهری، بررسی راهکارهای معرفی شهر قزوین با رویکرد جذب گردشگران داخلی و خارجی با هدف معرفی ارزش‌های اصیل ایرانی-اسلامی، تدوین تقویم رویدادهای گردشگری شهرداری قزوین، حمایت از استارت‌آپ‌های گردشگری قزوین، برگزاری رویدادهای ملی و بین‌المللی گردشگری، برپایی غرفه شهرداری قزوین در نمایشگاه بین‌المللی گردشگری تهران، میزبانی راهنمایان گردشگری جهان در قزوین، راه‌اندازی پرتال کارگروه گردشگری شهرداری قزوین، حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان برای تولید محتوا و نقشه تخصصی گردشگری شهر قزوین، انعقاد تفاهم‌نامه همکاری شهرداری قزوین با نهادهای منطقه‌ای و ملی در حوزه گردشگری، نمایشگاه رونق و شکوفایی اقتصاد گردشگری شهر قزوین و بهبود معیشت شهروندان، برنامه‌ریزی و پیشنهاد توسعه زیرساخت‌های موردنیاز شهر در خصوص مسائل گردشگری و ارتقاء سطح خدمات به شهروندان و گردشگران، ایجاد فضاهای نوآورانه شهری، توسعه گردشگری خلاق در شهر قزوین و ارتقای فرهنگ میزبانی و گردشگری در شهروندان، ازجمله اهداف قابل‌دسترس این مجموعه بوده است.

در دی‌ماه 1396 شیوه‌نامه اجرایی کارگروه گردشگری شهرداری قزوین از سوی معاونت برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری قزوین به‌منظور تسهیل فرآیند راه‌اندازی، بهره‌مندی از توان مشورتی مدیران ارشد مدیریت شهری و استفاده عملی از سرمایه‌های فکری و انسانی آحاد جامعه تدوین و از سوی شهردار وقت قزوین به تصویب رسید.

این کارگروه از بدو تأسیس از سال 1393 تا سال 1398 بیش از 100 جلسه مستمر را با بیش از 600 مصوبه مدیریت و برگزار کرده است.