روستای هدف گردشگری گازرخان
روستاي گازرخان از توابع بخش رودبار الموت شهرستان قزوين، با مختصات جغرافيايي ۵۰ درجه و ۳۶ دقيقه طول شرقي و ۳۶ درجه و ۲۶ دقيقه عرض شمالي، در فاصله ۱۶ کيلومتري شهر معلم کلايه و ۱۱۰ کيلومتري مرکز شهرستان واقع شده است.
اين روستا از شمال شرقي به كوه صخره اي معروف الموت، از شرق به كوه هودكان، از شمال به شاتان كوه و از غرب به تپه ليز محدود ميشود. رودخانه هاي فصلي كه از دره هاي زيباي لب دره، گرزه دره و گرماگلو ميگذرد، در اين روستا جاري ميشود
روستای گازرخان دره باریکی است که راستای شمالی ـ جنوبی داشته و از سه سو به وسیله ارتفاعات محصور شده است. از دید توپوگرافی و ریخت شناسی این منطقه به سه واحد کوهستانی ، بین کوهستانی و دشت های کوچک تفیک می گردند
– این روستا در پای مشهورترین دژ تاریخی کشورمان ، قلعه الموت واقع شده است.
– علاوه بر امامزاده ای که در ابتدای دامنه جنوب روستا وجود دارد( امامزاده محمود)، مقبره ای در میان گازرخان قرار دارد موسوم به امامزاده هیجده تن که با مسجدی همراه شده است، قابل توجه آنکه تا حدودی ساختمان کهن این دو بنا را تخریب یا مغشوش کرده اند. وجود آثار مانند امامزاده محمود، امامزاده هيجده تن، ميدان قتلگاه و قبرستان قديمي در روستاي گازرخان، بيانگر قدمت طولاني آن است.
درآمد اكثر مردم روستاي گازرخان ازطريق فعاليت هاي زراعي و دامپروري تامين مي شود و تعدادي از مردم نيز به بافت جاجيم و گليم و كارهاي خدماتي اشتغال دارند.فرآورده هاي زراعي روستا شامل گندم، جو، يونجه و صيفي جات است. گيلاس، آلبالو،گردو، توت و سيب نيز از محصولات باغي و سردرختي اين روستا به شمار ميايند.
روستاي گازرخان روستايي كوهستاني با بافت مسكوني متمركز است و در شيبي تند استقرار يافته است.مناظر باغ هاي فراوان ميوه، كوچه هاي پر پيچ و خم و خانه هاي قديمي خود الگويي اصيل از فضاي روستايي قديم است.
در اين روستا خانه ها اكثرا به صورت يك طبقه بنا شده اند، ولي برخي از خانه ها نيز دو طبقه هستند. در بافت قديم روستا مصالح سنگ، گل، خشت و چوب به كار رفته است در ساخت خانه هاي جديد از مصالح آهن، سيمان و آجر بهرهگيري شده است.
محل استقرار روستاي گازرخان دره باريكي در ميان رشته كوه البرز است كه از سه جهت به وسيله كوه ها محصور شده است. اين روستا كه در پايين قلعه مشهور الموت قرار گرفته است بدون ترديد پيوندي نزديك با قلعه الموت و تاريخ پرتنش آن دارد. تصوير آرام بخش باغ هاي فراروان روستا و نيز شكوه و بلندي ارتفاعات اطراف آن به خصوص در فصل هاي مساعد سال، هر گردشگري را محصور و مجذوب خود مي سازد.
مشخصات
فاصله روستا تا مرکز استان (کیلومتر) ۹۰
فاصله روستا تا نزدیکترین شهر(کیلومتر) ۲۴
جمعیت روستا : ۵۳۴نفر
مذهب اکثریت : مسلمان
نوع و کیفیت جاده ارتباطی : جاده آسفالته
بهترین زمان برای بازدید از جاذبه های طبیعی این استان: فصول بهار و تابستان و پاییز می باشد.
منبع: کتاب قزوین آیینه تاریخ و طبیعت ایران-محمدعلی حضرتی ها