روستای هدف گردشگری یله گنبد

 

 

 

 

• یله گنبد روستایی است در دهستان ایلات قاقازان غربی بخش کوهین شهرستان قزوین
• فاصله این روستا تا شهر قزوین حدود ۶۵ کیلومتر می باشد که آبگرم یله گنبد در ۱۵ کیلومترى شمال روستا قرار دارد. در دل صخره های عظیم و در مختصات جغرافيايي ۴۹درجه و ۴۲دقيقه طول شرقي و ۳۶درجه و۲۵دقيقه عرض شمالي واقع شده است.
• جمعیت این روستا بر اساس سرشماری سال ۹۰، برابر ۹۲ خانوار و ۳۱۳ نفر بوده است که عمده اهالی آن را افراد ساکن دایمی تشکیل می دهند.
• اشتغال اصلی ساکنان دایم(کرد زبان) روستا عمدتاً مبتنی بر کشاورزی و به ویژه دامداری است. محصول عمده لوبیا، یونجه، لبنیات محلی بوده و زراعت و گله داری، صنایع دستی، به ویژه گلیم و جاجیم و جوال بافی از فعالیتهای عمده اهالی است.
• جاذبه های گردشگری این روستا عبارتند از:
– راه دسترسی به آبگرم از لحاظ طبیعی و جغرافیایی مسیری زیبا و طبیعت دست نخورده ای است که دارای جنگلچه های محدود از درختان افرا و وجار و درختان چنار با پوشش فراوان گون است.
– وجود چشمه آبگرم در كف دره اى كه از آن رودخانه كوچكى عبور مى كند و به رودخانه شاهرود مى ريزد، آب چشمه معدنى يله گنبد از دسته آب هاى معدنى بيكربناته كلسيك آهن و گازدار خيلى گرم است. استحمام در اين آب به دليل وجود گاز كربنيك و گرماى آن، تسكين دهنده و ضد درد است و میتوان در گردشگری درمانی اهمیت ویژه ای داشته باشد.
– بافت سنتي روستا، صنايع دستي و طبيعت منطقه از جاذبه‌هاي دیگر آن محسوب مي‌شوند.
• ظرفیتها و زیرساختها: آب گرم يله گنبد از امكانات رفاهى و اقامتى بى بهره است و راه دسترسى به آن سخت و كوهستانى می باشد.

روستاي يله‌گنبد در دهستان ايلات قاقازان غربي از بخش کوهين شهرستان قزوين با موقعيت جغرافيايي ۴۹ درجه و ۴۲ دقيقه طول شرقي و ۳۶ درجه و ۲۵ دقيقه عرض شمالي در فاصله ۱۰ کيلومتري از جاده ترانزيتي قزوين – رشت و ۴۰ كيلومتري قزوين واقع شده است.
اين روستا از شمال به دره آسياب خرابه، از شرق به کوه پشت يله گنبد، از غرب به کوه قشم بلاغي و از جنوب غربي به ارتفاعات قطار قوزلوخ و در ارتفاع ۲۰۰۰ – ۱۶۰۰ متري واقع شده است.
نزديك ترين روستا به روستاي يله گنبد قانشار بلاغ است؛ اين روستا از شمال شرقي به روستاي ساربانك و از شمال غرب به روستاهاي استين چوبدار و چشمه كره محدود مي‌شود.
درآمد اكثر مردم روستا از طريق فعاليت هاي زراعي، دامداري و باغداري تامين مي گردد. بخش كوچكي از اراضي روستا به كشت آبي اختصاص دارد و بقيه به صورت ديم كشت مي‌شود. محصولات عمده زراعي روستاي يله گنبد را گندم، جو، نخود، عدس و ويونجه تشكيل مي‌دهد و انگور، سيب، زردآلو و بادام نيز در زمره محصولات سردرختي به شمار مي‌ايند.
روستاي يله گنبد روستايي كوهپايه اي با بافت مسكوني متمركز است. اين روستا در شيبي ملايم با الگوي خطي- زنجيره اي در اطراف رودخانه استقرار يافته است. خانه هاي روستاييان تحت تاثير نوع فعاليت و معيشت انان شكل گرفته است. اين خانه ها اكثرا يك طبقه مي باشند و سقف هاي مسطحي دارند.
وجود درختان فراوان در حواشي رودخانه يله گنبد، فضايي سرشار از طراوت و زيبايي به آن داده است. همچنين طبيعت زيباي كوه هاي مرتفع، صخره هاي ستبر و دره هاي عميق اطراف روستا، جلوه اي خاص و بديع به وجود آورده است. چشمه آب گرم معدني روستا نيز از ديگر جاذبه هاي طبيعي روستا به شمار مي‌آيد.
چشمه آبگرم در كف دره اى كه از آن رودخانه كوچكى عبور مى كند و به رودخانه شاهرود مى ریزد، از دل زمین بیرون مى آید .آب چشمه معدنى یله گنبد از دسته آب هاى معدنى بیكربناته كلسیك آهن و گازدار خیلى گرم است. استحمام در این آب به دلیل وجود گاز كربنیك و گرماى آن، تسكین دهنده و ضد درد است. ظاهراً این آب در درمان بیمارى هاى عصبى، مفصلى و رماتیسم مؤثر است و آشامیدن آن نیز در كار دستگاه گوارش، كبد و مجارى صفرا و بیمارى‌هاى معده اى و روده اى و نیز بیمارى تغذیه اى مؤثر مى باشد و سالیان زیادى است كه مردم بومى از خواص این آب گرم براى درمان بیمارى هاى مختلف چون بیمارى هاى مفصلى و پوستى استفاده مى كنند.
آب گرم یله گنبد از امكانات رفاهى و اقامتى بى بهره است و با توجه به این مسئله، با اجراى طرح مطالعاتى بر روى این روستا و آب گرم معروف آن، شرایط را براى ورود گردشگران بویژه گردشگران درمانى به این روستا مهیا ساخت.


فاصله روستا تا مرکز استان (کیلومتر) ۴۰


فاصله روستا تا نزدیکترین شهر(کیلومتر) ۱۰


تعداد خانوار ۹۲


جمعیت کل ۳۱۳


سکونت: دارای سکنه دائم


صندوق پست: وجود ندارد


دفتر پست: وجود ندارد


دفتر مخابرات: وجود ندارد


دسترسی عمومی به اینترنت: وجود دارد


دسترسی به دفتر ICT: وجود دارد


مذهب اکثریت : مسلمان


نوع و کیفیت جاده ارتباطی : جاده خاکی


بهترین زمان برای بازدید از جاذبه های طبیعی این استان: فصول بهار و تابستان، پاییز می باشد.

 

 

 

منبع: کتاب قزوین آیینه تاریخ و طبیعت ایران-محمدعلی حضرتی ها